Son Dakika Haberler

İBADETHANELERİMİZİ KİM YAPACAK

İBADETHANELERİMİZİ  KİM YAPACAK
Okunma : 68 Kere okundu Yorum Yap

Şehrimizi ve bölgemizi derinden etkileyen 6 Şubat depremlerinin virane eylediği Adıyaman’daki ibadethaneler de kendi payına düşeni aldı.

Depremlerin ardından yaklaşık 15 ay geçmesine rağmen 39 cami ve 1 Cem Evi yıkıldığı veya ağır hasarlı olduğu için ibadete kapalı.

Söz konusu camilerin 7’si Vakıflar Genel Müdürlüğü sorumluluğunda diğerleri ise Cumhurbaşkanlığına bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı yetkisinde. Yunus Emre Mahallesindeki Cem Evi de dernek statüsünde.

Daha öncede yıkılan ibadethaneleri gündeme getirdiğimde bazı vatandaşlar haklı olarak, “Öncelik konut sorununun çözümü olmalı” diyerek tepki göstermişlerdi.

Konut sorunu T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ’nin sorumluluk alanında, ibadethaneler ise Diyanet ve Vakıflar Genel Müdürlüğü uhdesinde.

Asrın felaketinin üzerinden yaklaşık 15 ay geçti ama ne Vakıflar Genel Müdürlüğü ne de Diyanet İşleri Başkanlığı, sorumluluğundaki ibadethanelerle ilgili hiçbir işlem yapmadı.

Aralarında Ulu Cami, Kab Cami, Çarşı Cami, İmamağa Cami, Yeşil Cami, Musalla Cami, Şeyh Muhyiddin Arabi Cami, Yavuz Selim Cami, Zombaba Cami, Sait Ağa Cami, Fatih Camiinin de olduğu 39 ibadethanede vatandaşlar kulluk görevini yapamıyor.

Maalesef yıkılan camilerin onarımı veya yapılması konusunda bir arpa boyu yol alınmadı. Kültür varlığı koruması altında olan Ulu Cami için üniversitelerden gelecek olan raporlar bekleniyor.

Adıyaman Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, bir Cuma vaazında “Müftülük olarak bu camileri onarmak ve yapmak adına böyle bir bütçemiz yoktur, siz hayır severlerden yardım bekliyoruz.” demesinin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen bu çağrı da karşılık bulmadı.

Kazandıkları parayı şehrine harcamayan, bankalarda faize yatırılan en çok paranın olduğu Adıyaman’da servetine servet katanlar ve hayır işlerinde görülmeyen iş adamlarımız yine sınıfta kaldı. Çok güzel hayır işlerine imza atanlardan Allah razı olsun yapanlarda var tabi ki bu arada. Her birinin bir camiyi onarması ve yeniden ibadete açması gereken iş adamlarımızdan ses çıkmıyor.

Allah hayır işlerini de herkese nasip etmiyor. Yine de son bir hatırlatma yapayım. Ekonomisi uygun olan iş adamları depremde veya daha önceden vefat edenlerinizin adına bir ibadethane de siz yapın.

Ramazan ayı içerisinde Adıyaman Müftüsü Mevlüt Haliloğlu, Mehmet Dağtekin ve Yakup Akıncıoğlu’ndan oluşan heyet İstanbul’da Adıyamanlı iş adamlarının bulunduğu iftar programında Adıyaman’da yıkılan camiler, kuran kursları hakkında bilgilendirme yapmalarına rağmen henüz olumlu bir dönüş olmadı.

Depremin yaralarını sarmak, düştüğümüz yerden kalmak adına bir an önce bu enkazlardan kurtulmak için herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor.

İbadet yapılamayan bu camileri ve Cem Evinin yapım ve onarımı için Adıyamanlılar Büyükşehir Belediyelerimizden destek bekliyor.

AK Partili Büyükşehir Belediyelerle AK Parti Milletvekilleri, CHP’li Büyükşehir Belediyelerle de Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere iletişime geçerek söz konusu ibadethanelerinin yaptırılması için çalışma yürütmeli.

Muzaffer Akif Beyaz