Son Dakika Haberler

TUT İNCİR’İNİN ANATOMİSİ İLE OYNANIYOR

Okunma : 3.726 Kere okundu Yorum Yap

Sabah saatlerinde, benim için değerli olan bir abimden bir mesaj aldım. Mesaj tam olarak şu şekildeydi:

 

“SAYIN ÇİFTÇİMİZ, %70 HİBELİ, %30 ÇİFTÇİ KATKI PAYLI İNCİR FİDANI

DESTEĞİNDEN HAK KAZANDINIZ. ÇİFTÇİ KATKI PAYI ÖDEMELERİ İÇİN

06.11.2024-13.11.2024 TARİHLERİ ARASINDA İLÇE MÜDÜRLÜĞÜMÜZE

BAŞVURMANIZ GEREKMEKTEDİR. ÖNEMLE DUYURULUR.”

 

Bu mesaj üzerine, “Hangi incir dağıtılacak?” diye soran abime, edindiğim bilgilere göre Aydın Sarı Lop olarak bilinen bir incir fidanının dağıtılacağı bilgisini ilettim.

 

Peki neden Sarı Lop?

 

Neden Gog İnciri, Bardak İnciri ya da Halebi (Sarı İncir) değil?

 

İncir ağacının geçmişi, dut ağacının tarihi kadar eskidir. Ancak incir ağacı kuruyan bir ağaç olduğu için 100 yıllık bir incir ağacı bulmak neredeyse imkânsızdır. Bu durumda, Aydın Sarı Lop, ilçemizin toprak yapısına nasıl uyum sağlayacak? Hangi köyde, hangi mahallede, hangi bahçede bu uyumu gösterecek?

 

Örneğin, Gog İnciri, Salah Mahallesi ve çevresinde yetişebilen bir incirdir. Çanakçı, Karacukur ve Tekneli gibi yerlerde ise uyum sağlayamamış ve istenilen verim alınamamıştır.

 

Bu durumda Aydın Sarı Lop’un bu bölgelerde nasıl uyumlu olacağını biliyor musunuz?

 

Ben bir ziraat mühendisi değilim. Ancak yıllardır bahçemde Gog ve Bardak İnciri yetiştiren, her yıl verimi artırmak için çeşitli organik yöntemler araştırarak uygulayan bir vatandaşım. Ziraat mühendislerinin görüşlerine danışarak hareket ediyorum. Buna rağmen, yaklaşık 5-6 yıl önce ilçemize dağıtılan Urmu dut fidanları örneğinde olduğu gibi, çoğu fidan

uyum sağlayamadı. Tutanlar ise zamanla kuruyup yok oldu.

 

Eğer ilçemize incir fidanı dağıtımı yapılacaksa ve incir bahçeleri oluşturulması planlanıyorsa, öncelikle ilçemize özgü incir çeşitleri üzerinde araştırmalar yapılmalı. Toprak yapısı, içeriğindeki organik ve kimyasal özellikler incelenerek, daha fazla verim nasıl alınabilir diye çalışılmalıdır.

 

Bu sayede hem yerel incir çeşitlerimiz korunmuş olur hem de ilçemize özgü incirlerin anatomisi bozulmaz. İlçemizin tarımsal geleceği ve çiftçilerimizin emeği için doğru kararların alınması büyük önem taşımaktadır