Yine başlayan bir yolculuk, belki benim için farksız olabilir. Yola çıktıklarımız için bir umut veya uğur. Düşünsenize, hiç ülkesinde kendi şehri, köyü, kasabası dışında bir yerleri görmeyen biz veya başkaları. Evet, bugün araca binerken bile gençlerin gözlerindeki heyecanı görüyorum.
Belki de biraz daha farklı olacak bir sonraki gün. Tanımadığın insanlarla yeni kişilerle hep beraber aynı şarkıyı söylemek ‘’akşam oldu param gelmedi’’ diye… Hiç görmediğin birileriyle araçta aynı aynı koltuğu paylaşarak yolculuk yapmak ne güzeldir! Yeni arkadaşlıklar, yeni dostluklara açıldığı bir yol.
Umut ve uğur demiştik. Tarihi, kültürü, geleneği, farklılıkları görmek bu denli heyecanlı ve her yola çıktığımda bir daha, bir daha heyecanlanıyorum. O gençlerin yüzündeki tebessüm veya kendilerince çizdikleri hedefler zenginleşiyor; biraz daha belirginleşiyor. Ne kadar gezmek boş deseler de, boş olan muhabbetten daha dolu ve güzeldir gezmek.
Biraz daha; güçlü alkışlarla hep beraber kardeşlik dostluk şarkısını çalıyorlar. ‘’haydi, gidelim, haydi’’ diyor durmadan büyüyen, gelişen daha iyi altyapısı olan gençler tabi bizleri yolda bırakmadan gitmiyorlar. Anneye, babaya, kardeşe, komşuya, hayata bir daha bağlanıyorlar. Farklı tarihin gözüyle görüşüyle; horonlar, halaylar çekiyor ve türküler, şarkılar söyleniyor. Yolda ülkenin ekonomisine katkı sağlayan sanayileşmiş tesisler, büyümüş şehirler gençliği biraz daha büyütüyor.
Farklı Kültürler Farklı Şehirler birde farklı insanlar… İçeriği dolu bir program zaten kaynaştırıyor gençleri. Eğitimli eğitimsiz her ne olursa olsun gerçekten yaşadığımız vatanda, toprakta gitmemiz gereken çok yer var. Çünkü gidemediğimiz yerler bizim değildir. Bazen diyorlar bu projelere fuzuli ve boşa yatırım yapıyorlar böyle çalışmalara! Gençlerimizin hakkıdır.; onlar gezmiyor gezerken öğreniyorlar. Bugünkü güzergâhımız BURSA bakalım bizleri neler bekliyor…
Sonunda istikametimiz olan Osmanlı Devletinin başkenti, çininin göz kamaştıran güzelliği ve büyük hükümdarların, âlimlerin, mimarların yetiştiği tarihin sayfasından Büyükşehir Bursa göz dolduran yeşilliğiyle şehre girer girmez; gözlerde bir pırıltı ve başlayan sıcak muhabbet daha çok tatlılaşıyor ve yüzler gülmeye başlıyor. 40 gencin, gençliğinde daha önce bugünü arayan büyüklerimizin yüzündeki tebessümle bakıyorlar. Tütün tarlalarında, oğuşmuş sıcak yaz kurağından serin ve nemli bir ortama.
Program rehberimiz eşliğinde devam ediyor….
Dillere destan Devleti Aliye, Osmanlının başkenti Bursa’da.
Ulu ve koca bir cami. Gün; Kadir Gecesi mübarek duanın nefes bulduğu iman ehlinin tarağı. Şadırvanda akan suyun huzuru adeta. Yere değen alnın secdesiymiş, Kabe’nin altın yaldızlı ipliklerle süslenmiş bezenmiş kapısıdır. Sultanı Selimin hatıratı, yirmi kubbeli mabet eseri o. Hakanı kağanın yeri bürün edebe hak yolunda tövbe-i istiğfar günü idi o gün. O dönemin ihtişamını barındırıyor, neslim genç olan gençlerin yüzündeki mutluluk bir kez daha gülüyor. Halik olana, kâmil olana yürüdü gençler.
Gel, gelelim ticaret hanı olan çarşılara, hanlara. Adeta geçmişin kokusunu barındırıyor. Ama bir tarafı viran ve yıkık, eskisi gibi kervansaray yok. Tabi tarihin ardı kapalı sayfalarına baktığımızda çok şey var. Ataların bıraktıkları mirası gözetliyor gençler. Bugün Tophane, türbe ziyaretleri derken gençler kendiniz emirin sultanı Emir Sultanın makamında buluyorlar.
Emirimsin der; emretmez edep der durur mabedi karşılarında. Çinisi çalınmış orijinal halini yitirmiş ‘’Yeşil Küllüye’’ duruyor karşımızda. Dualar edilip iftar yemeğine doğru yol alıyoruz.
Yemekte nemi varmış; tabi ki tahmin edebileceğiniz gibi İskender var. Lezzetli kuzu etinin, tereyağının ve sosun yoğurdun ince tente altında kesilmiş etin altında ekmek. Tatlılar, içecekler ha birde olmazsa olmazlardan sohbet muhabbet. İftar faslımız biter yine yolumuz kadar gecenin kadirini yaşamak üzere dillere destan Ali NECCAR’ın mimarı iman mabedi BURSA Ulucami’deyiz şimdi. Teravih namazını gençler orada binlerce kişiyle idrak ediyor. Bu gece mağfiret, istiğfar dilediler Peygamberlerin, âlimlerin yüzü suyu hürmetine…
Sahur vakti için yemek vakti. Rızık dileyen ümmet için güzel bir şekilde hazırlanmış kahvaltı tabakları tabi isteyene de yemek. Bakıyorum yalnızlar kendini bir başka masada farklı yüzlerle görünce irkilir gibi kalıyor. Sıcak bir çay ısıtıyor arayı, oradan, buradan derken sohbet koyulaşmış ve arkadaşlıklar başlamıştı.
Atılan top sonrası okunan ezan beden bütünüyle niyetlendi. Daha huzurlu, sağlıklı ve bol sabır metanet getiriyordu insanlığa Ramazan.
Bugün Bursa liderlerimiz program hakkında bilgi verdi. Programımız öğleden sonra hayvanat bahçesi, botanik park, UNESCO tarafından korumaya alınan Cumalı Kızık Köyü, Asırlık Çınar gezileri ve iftar yemeği, teravih namazı istirahat için yurda dönüş vardı.
Hayvanat bahçesine girdiğimizde hayvanları televizyonlar değil de karşısında gören gençler şimdi bahçenin içerisinde birçok hayvanı canlı görme şansını buluyorlar. Hayvanat bahçesi gezi bitimi sonrası çıkışları unutanlar için birkaç dakika rötarlı aracımız hareket ediyor. Bir kez daha gülen yüzler hayvanat bahçesini gördüklerini anlatıyorlar. Hadi bakalım Türkiye’de UNESCO tarafından koruma altına alınan 13 büyük mirastan biri olan koca bir köy Cumalı Kızık köyündeyiz gençlerle. Girişte ticaretle uğraşan tezgâhların başında teyzeler görünüyor. Daha önce dizilerin çekildiği köy olduğunu öğreniyoruz. Tabi bunu duymamak olmaz kahvaltısının meşhur olduğunu söylediler. Baya leziz ve tarih kokan sokaklarda yürümeye başlıyoruz ve Cin Geçidi geliyoruz ve tam yol bitti derken neyse bir gün gitme fırsatı bulursanız görürsünüz… Cumalı Kızık köyünde programımız bitti; istikamet asırlık 600 yıllık koca çınar. Heyecanla atılan adımlar ve ihtişamlı dallarıyla, gövdesiyle ve binlerce kişiyi gölgesinde barındırabilen Uludağ zirvesinden gelen serin suyla bambaşka bir şey Osmanlının ihtişamı, gizemi var adeta. Cami de namaz vakti.
Gezimizin son günü ve iftar yemeği için şehir merkezine gitme vakti gelmişti. Bursa’nın seyir yeri Osman’ı makamı şehre her yerden baktırıyor bizleri. Tarihi mekânda Bursa’yı seyre dalıyoruz gençlerle.
İftar vakti için yemeğe sofraya geçiyoruz. Atılan top ve ezan sesini bekliyor suyuyla, hurmasıyla, zeytiniyle orucumuzu bugünde Bursa’da açıyoruz. Tabi o ara gençler sohbet ederken okulları bölümleri hakkında sorular soruyorum. Birçok ilmi alanda yetişen liseli ve ilmi yolunda mühendisi, işletmecisi, turizmcisi, doktoru ve birde ben makine mezunu ve ortaya karışık uluslararası ilişkiler öğrencisi. Bu gezi süresince yarınımız olan biz gençlerle bir kez daha farklı yüzlerle Şühedanın İzinde, Ulu Çınar Yolunda geçmişlerimiz yâd ettik. İlk kez tarihi kitaplardan sıyrılıp dünya gözüyle gördük tarihi mekânları. Gezimizin son günü sahur sonrası Medeniyetin doğduğu şehir, güneşin en güzel batıp doğduğunda kızılı olan ve huzurun başkenti Adıyaman’a dönüyoruz. Bizler Bursa’da gezi süresince eşlik eden genç liderlerimize veda vakti. Teşekkürler diyerek tekrardan görüşmek dileğiyle… Biz yola devam ederken gençlerin yüzündeki mutluluk yüzlerini güldürüyor. Bir kişi olanlar kırk kişi oluyorlar. Yani biz bu işi başardık kaynaşmışlar. Yeni dostluklara yol açıldı şimdi. Son olarak şunları söylemek istiyorum.
Değerli genç arkadaşım;
Hepimiz bu milletin, vatanın, toprağın evlatlarıyız. Yalnız olmak bize göre değil, biz olmalıyız her zaman. İlkelerimizde sadece kendimizi değil; geleceğimiz kadar bütün insanlığın refahını düşünmek gerektiğine inanıyorum. Sizlere gezi süresince eşlik ettiğim konusunda memnun olduğumu belirmek isterim. Yaşarken geçmişinizi, tarihimizi, geleneklerimizi göz ardı etmeyelim. Yıllarda destan olmuş tarihimizle sadece övünmeyelim o günün ahlakı, terbiyesi ve saygısıyla modernleşen yapıda ilmimizle geçmişimizle gelecekte de yaşayalım. İnsanların inançlarıyla, ırklarıyla, giyimiyle davranışlarıyla asla yadırgamayalım. Çünkü dünyamız farklılıkların, değişimin, dönüşümün olduğu bir yer. Bu duygu ve düşüncelerle bu gezide emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz;
Gençlik ve Spor Bakanlığına teşekkür ediyoruz.
Gökhan DOĞAN
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)