‘’Nice insanlar gördüm üzerinde elbise yok,
Nice elbiseler gördüm içinde insan yok!/
Mevlana Celaleddin Rumi”
Mehmet (Yücel) Efendi tam da böyle bir adamdı. Saygın hatırı sayılır, sözü geçen bir kimse olarak Tut’da Mehmet Efendi olarak yaşadı. Efendi sıfatına bakarsanız zengin birisi olduğunu düşüne bilirsiniz.1902 yılında vefat eden Mehmet Efendi’nin oğlu Hurşit Efendi tabirinin kullanılması bize 1960-70’ yıllarda vefat eden Mehmet Efendinin de atası ( Amcası, Babası) olduğu izlenimi veriyor.
Yani üçüncü dördüncü jenerasyonunda efendi sıfatını kullandığını gösteriyor. Efendi; Buyruğu yürüyen, sözü geçen kimse, Eğtim görmüş kişi için özel adlardan sonra kullanılan ünvan. Sahip saygın terbiyeli kişi. Sözlükler kelime anlamını tamda böyle yazıyor. Bu saygınlık ifadesi pek yanlış kullanılır bir hal alırken maalesef günümüzde çakma efendilere dönüştü.
Yada sözüm ona bu çakmalar kendilerini efendi sanıyorlar. Bu belgeden ibret almamız gereken yanı ise Parayla saadet olmadığı gibi efendilik, beylik ve saygınlık olmadıgına bir örnek teşkil etmesi. Bir insanın saygınlık kazanması, millet tarafından da kabul görmesi için yedi ceddinin aynı silsileye hakim olması gerektiği. Günümüz efendilerine ithaf olunur. Şimdi Mehmet Efendi’ye sormalı bir kat yorgan, bir kat çul ile nasıl efendi olmuş acaba!!
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)