Anadolu HAYAD Genel Başkanı Yusuf Babar 3-9 Kasım arası Organ Bağışı Haftası sebebiyle bir açıklama yaptı.
Anadolu HAYAD Genel Başkanı Yusuf Babar;
“Hala ülkemizde dini kaygılardan dolayı organ bağışını günah sayan bilinçsiz geniş bir kitle varken ,Malesef yine, dost bizi pazarda görsün misali, 3-9 Kasım arası organ bağışı kampanyası ülke genelinde yapılmaktadır. Sağlık yöneticileri şablon yazı aynı olmak kaydıyla ülke genelinde basına demeç verip bir iki küçük etkinlikle haftayı geçiştirmektedirler. Oysaki organ bağışında ,Canlıdan canlıya ülkemiz dünya genelinde Kanada dan sonra 2. sıradayken, ölülerden organ bağışında yerlerde sürünmektedir.
Organ bağışı:1980 Tarih ve 2240 Sayılı yasa gereği ,Bir insanın organlarının bir kısmının veya tamamının, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlanmasıdır.
Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organ bağışlanabilir. On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmektedir.
Vatandaşlarımız organ bağışını;
1- Sağlık Müdürlüklerinde,
2- Hastanelerde,
3- Emniyet Müdürlüklerinde (ehliyet alımı sırasında),
4- Organ nakli yapan merkezlerde,
5- Organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek vb. kuruluşlarda yapılabilir.
Yukarıda saydığımız resmi yerlerdeki Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımızın korkmalarına neden olan hiç bir gerekçe yoktur.
2240 sayılı yasada belirtilen şunları da bilmeleri gerekir.
Bir bedel veya başkaca çıkar karşılığı organ ve dokularını satmaları yasaktır. Aynı şekilde başka birinden de parayla organ ve doku satın alamazlar.
Bilimsel, istatistiki ve haber niteliğindeki bilgi dağıtımı halleri ayrık olmak üzere, organ ve doku alınması ve verilmesine ilişkin her türlü reklam yasaktır.
On sekiz yaşını doldurmamış ve mümeyyiz olmayan kişilerden Organ ve Doku alınması yasaktır.
On sekiz yaşını doldurmuş ve mümeyyiz olan bir kişiden Organ ve Doku alınabilmesi için vericinin en az iki tanık huzurunda açık, bilinçli ve tesirden uzak olarak önceden verilmiş yazılı ve imzalı veya en az iki tanık önünde sözlü olarak beyan edip imzaladığı tutanağın bir hekim tarafından onaylanması zorunludur.
Alıcının müdavi hekimi ile organ ve doku alınması, saklanması, aşılanması ve naklini gerçekleştirecek olan hekimlerin, ölüm halini saptayacak hekimler kurulunda yer almaları yasaktır.
Bu kanuna aykırı şekilde organ ve doku alan, saklayan, aşılayan ve nakledenlerle bunların alım ve satımını yapanlar, alım ve satımına aracılık edenler veya bunun komisyonculuğunu yapanlar hakkında, fiil daha ağır bir ceza gerektirmediği takdirde iki yıldan dört yıla kadar hapis ve 50.000 TL’den 100.000 TL’ye kadar ağır para cezasına hüküm olunur.
Anadolu hasta ve hasta yakını hakları derneği olarak 2010 yılında TÜKENEN UMUTLARA HAYAT OLUN sloganıyla afişler bastırıp 100 ün üzerinde organ bağışı almıştık. Daha sonraki yıllardada basın racılığıyla gerekli hassasiyetlerimizi sunmuştuk. Anadolu hayad olarak Ülkemizde organ bağışı durumu bu kadar küçük oranlardayken sadece 3-9 Kasım organ bağışı haftasına kilitlenip küçük etkinlikler yapılmamasını , Sağlık müdürlüğü, Kamu hastaneler birliği genel sekreterliği ve Özelikle de Aile hekimliklerinin bünyesinde bulunduğu Halk sağlığı müdürlükleri koordinatörlüğün de Belediyeler, diyanet ,sosyal politikalar bakanlığı ve duyarlı sivil toplum örgütleri devreye sokularak yılın her günü organ bağışı çalışmaları yapılmalıdır. Bu çalışmaları da insan sirkülasyonun yoğun olduğu otogarlar,hava alanları ,hastaneler, kafeler, ibadethaneler de gerçekleştirmeleri gerekir.
Organlarınız toprak olmasın. umut olsun hayat olsun”dedi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)