Son Dakika Haberler

TUT’UN RENKLİ MİSAFİRLERİ “SEMENDER”

TUT’UN RENKLİ MİSAFİRLERİ “SEMENDER”
Okunma : 1.666 Kere okundu Yorum Yap

Nesli tükenmekte olan türler arasında bulunan bu sevimli sürüngenler; bölgemizde zaman zaman Şubat ayından Ekim ayına kadarki dönemde özellikle de Kasım aylarında daha çok görülüyor. Haberimizde yer alan resim Tut Kaymakamlık yerleşkesi Vakıf mevkiinde Mehmet Cengiz tarafından çekildi.

Semender adlı sürüngenler koruma altına alınan türler arasında yer alıyor. Hem suda hem de karada yaşayan bu sevimli hayvanlar serin yerlerde yaprak altlarında, Almanya’da akvaryumlarda, Tut ’ta güneş geçirmez ağaç gölgelerindeki pınar kenarlarında, daha önce çayırlık mevkiinde rastlandı.

Bu lekeli Türk Semenderlerin,  Tut floryası çeşitliliğini göstermesi bakımından önem taşıyor. Günümüz de bu tür çeşitliliğin yok olması yanlış ilaçlamalar ve bilinçsiz insan davranışlarına bağlanıyor. Semenderleri daha önce yurt dışına kaçırma teşebbüsünde bulunanlar gümrük görevlileri tarafından yakalanarak yaşadıkları bölgedeki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü görevlilerine teslim edilerek, doğal yaşam alanlarına bırakıldılar.

Yetkililer bu sürüngenlerin yaşama alanlarının tahrip olmasından dolayı nesillerinin tükenmekte olduğunu söylüyorlar.

Haber:Mahmut Arslantaş