Son Dakika Haberler

TUTLU ŞEHİTLERİMİZ LİSTESİ

TUTLU ŞEHİTLERİMİZ LİSTESİ
Okunma : 2.333 Kere okundu 3 Yorum

’’B ayrakları bayrak yapan üstündeki kandır

Toprak,eğer uğrunda ölen varsa vatandır.’’(Mithat Cemal Kuntay)

Aziz şehitlerimiz in anısına saygıyla Mahmut Arslantaş.

TUT ŞEHİTLERİ

Neden Yazdım ;

18 Mart  Çanakkale zaferine istinaden şehitler günü olarak kutlanmaktadır. Hele şu  sıkıntılı günlerde, başka bir anlam ve önem kazanmakta, gün geçmesin ki canımız yanmasın, gün geçmesin ki yüreğimiz sızlamasın. Binlerce, yüzyıllarca önce bu toprakları bizlere vatan yapan, Şehitlerimiz ne ise  bu gün vatan için canını verenler de aynıdır. İster Kafkas cephesin de, ister Balkan, I. dünya savaşın da,  Kurtuluş savaşında isterse, Diyarbakır sur da olsun hepsi de canımızdan can, kanımızdan kandır.

Balkan Savaşları’nda, I. Dünya Savaşı’nda ve İstiklâl Harbi’nde gerçekleşmiş muharebelerde şehitlerin tespiti net bir şekilde yapılabilmiş değildir. Tespiti mümkün olmayan,  nedenlerinden birisi bölgemizin istilaya maruz kalmadığı halde askerlik şubesi kanalıyla cepheye gidenlerin yanı sıra, gönüllü olarak giden askerlerin de mevcut olması, Osmanlı ordusunun tahliyesi askerlerin pek çoğunun  akıbetine dair elimizde belge ve kanıt bulunmamasıdır. Bu gibi sebeblerden dolayı bu şehitlerin, kayıtlarının sağlıklı olarak günümüze ulaşması mümkün olmamıştır. Ulaşılan bilen aşağıda ki listeyi ilk kez göreceksiniz. Kimimiz dedemizi kimimiz kardeşimizi bulacağız. Şehitlik, gaiplik(bilinmeyen), esaret, bulaşıcı hastalıklar ve kaza sonucu yaşanan vefat durumlarının tümünü kapsamaktadır,

Kaynağı kesin olan, karşılarında tarihleri mevcut olanlardır. Hicri tarih le sabitlenen tarihler tarafımdan parantez içerisinde yada bölme işareti ile Miladi olarak verilmiştir. Tarihsiz olanlar ise benim, sözlü olarak derlemelerimden, hangi cephe de hangi savaşa katıldığı bilinmeyen kaynağı söylence kültürümüze aiit, tarihsiz, şahsiyetlerle alakalıdır.

Araştırmamın, sizlere erken ifşa etmemin nedeni, bu önemli eksiğin bir kısmını giderirken , olur ki katkıda bulunan kişilerce eksik bir buzulu daha tamamlama olanağı buluruz. Karşılığında soyadı ve lakabı olmadığından, sadece baba adı yer alan kişilerin açık tespiti mevcut olmamıştır. Ola ki bu benim dedem, diyen bir kişi, bulunur. Ola ki falanca kişi de şu cephede savaştı diye katkı yapa bilir.

Bu toprakları  hayatları pahasına bizlere ebediyete kadar  hediye etmiş, şehitlerimize olan minnet borcumu,           Tut’ a olan minnet borcumu  bir nebze olsun ödeyebilmiş olmanın umudunu taşımama da vesile olmuş, Şimdi minnet borcunu ödeme sırası;  Şehitlerimizin isimlerinin sıralandığı, Bir anıt kaide üzerinde ebedileştirmek, Kasabamızın değerli idari yöneticilerine düşmektedir.

1- Şehit; Piyade Er Çelebi Öztekin Dağyalangoz köyü. 1996 yılında Şırnak’ın Güçlükonak İlçesine bağlı Yağızoymak Köyünde  Şehit. 

2- Şehit Onur Bosdemir/ Sallak. 08/12/2009 Tokat’ın Reşadiye ilçesi Sazak köyü yakınlarındaki terör saldırısında şehit.

3- Şehit Polis; Mahmut Kayan (Tut) 2/ Eylül 2012 Viransehir/ Urfa terör saldırısı.

4- Şehit Polis;  Ahmet Yıldırım/Enşdere 17/08/14 Diyarbakır, Mardin kara yolu, görev başında,trafik kazası.

5-Şehit  Ender Aytemir(21) / Yalankoz. 7/ Nisan 2015 Hatay/Kırıkhan Tehris’e 10 gün kala görevi başında şehit.

6-Mollaoğluları’ndan Mehmed oğlu,  Mehmed 1330  (1911-12)Erzurum.

7-VeliHasan oğluları’ndan Mehmetoğlu, Mehmet Ali 1334(1915-16) (bahriyeli)???

8-Hocaoğlu,  Salih efendi Oğlu,  HasanLütfü efendi.1330(1911-12) Erzurum.

9-Kelin(?)Mustafa oglu=Yusufoğlu Mehmet  ………..Elbistan  (Köseli)

10-İlbaz Oğluları’ndan  CilMustafanınoğlu Turan  1333(1914-15)  Elazığ  (Hüs)

11-İlbaz Oğluları’ndan  CilMustafanınoğlu İbo      1331(1913-13)Erzurum (Hüs)

12-Hacı Ömer’in oğlu Habib  Fi 7 Mayıs 329/ 20 Mayıs 1913(TUT)

13- Mustafa Oğlu Mustafa  Fi 7 Mayıs 329 /20 Mayıs 1913 (Meryemuşağı)

14- Molla Hasan Oğlu Mehmet 9 Mayıs 329/ 22 Mayıs 1913(TUT)

15-Şerif oğlu Abdulgafur Harp I.Dünya Savaşı.  Cephe Şark (KAFKAS) Cephesi, Ölüm Yeri Meydan Harbi, Ölüm Tarihi 17/10/1330( 29 Eylül 1912/Tut)

16-Bekir oğlu Mehmet Harb I.Dünya Savaşı. Cephe Şark (KAFKAS) Cephesi  Ölüm Yeri Güzeldere Mıntıkasında Ölüm Tarihi 24/04/1331 (2 Nisan 1913(Tut)

17-İsmail Oğlu Ali Harp I.Dünya Savaşı Cephe Şark(KAFKAS) Cephesi Ölüm Yeri Meydan Harbi , Ölüm Tarihi 01/06/1331 (8/Mayıs/1913/Tut)

18-MehmetAğa ogluları’ndan Mustafa oğlu Abuzer 1330(1911-12) Erzurum

19-SütVeli ogluları’ndan Osman oğlu Ahmed 1330(1911-12) Erzurum

20-SibsiOğlu Mehmet =Mustafa    1333(1914-15) Elazig  (HÜS)

21-KasOğluları’ ndan Mehmed oglu, Mustafa   1331(1912-13) Erzurum (Hus)

22-İlbazOğlu Mehmed, Mehmedin Oglu, Ali 1331(1912-13) Erzurum  (Hüs)

23-Ali Çavuş (Yapıcı) Çanakkale ve Kurtuluş savaşına katıldı Gazi Madalyası sahibi (Tut)

Kayıtlarda olmayıp da söylencelerle bilinenler Savaşa katılan ve dömeyenler.

-Körbeğlerden Ahmet (Ararat )

-Körbeğlerden İbrahim(Ararat)

-Haşeş İbrahim Oğlu,  İbrahim (Küçüktaş)

-Tinek Ümünün (Akdağ) babası, Hafızlardan Martkoca Mıçal’ın babası

Salah mahallesinden

-Osman Özdemir ve kardesi; Yunanda esir!(Salah)

-Solak Mehmet Kaya Gelmemiş.(Salah)

-Tekinnalp ve kardeşi! (Salah)

-Abuzer Tutal/ Tombul Hatunlardan (Salah)

-Duran Tutal/Tombul,Hatunlardan(Salah)

GELENLER

-Aziz osman (Dönmüş)

-Hasta Memed

 

18/03/2016/Bocholt/de.

Mahmut  Arslantaş

İLETİŞİM :

mahmutarslantas@gmail.com

YORUMLAR (3)

  1. AHMET DENİZ diyorki:

    BABAM RAHMETLİ ANLATIRDI: AMCASI NAZİF İLE GÜZEL AHMET İSMİNDEKİ İKİ KİŞİ RUSLAR TARAFINDAN ALINIP GÖTÜRÜLMÜŞ,FİRAR SONRASI TEKRAR YAKALANIP RUSYAYA GÖTÜRÜLDÜĞÜNÜ BABAM RESMİ KANALDAN TESBİT ETMİŞTİ. ÇOK UĞRAŞMASINA RAĞMEN BİR SONUÇ, ADRES BULAMADI. SADECE ANLATILAN HER İKİSİ DE ÇOK YAKIŞIKLI VE İRİ CÜSSELİ İMİŞLER. BELKİ ARAŞTIRMANIZADA YOKSA BUNLAR DA SAVAŞ KAYBI OLARAK BELİRTİLMELİ DERİM.

    • Mahmut Arslantaş diyorki:

      Sayın Ahmet Deniz Bey;
      Yukarıda ki yazı tamda bu nedenlerle yazıldı, duyarlılığınız için teşekkür ederim.Konuyu dağıtmamak için fazla bir ayrıntıya girmedim. Kimisi esaretlikten sonra da oralardan ayrılamamış oralarda çoluğa çocuğa karıştıkları gibi kimisi de ulaşım zorluğundan bir türlü memleketlerine ulaşamamışlar.Adamlar bir cephe de esir kalmışlar, esirlik den kurtulunca da diğer cepheye katılmışlar, o cephe de diğer cepheye,15 yıl nefer olmuşlar, işte burada bir gaiplik başlıyor,tespiti de mümkün olmuyor.
      Fakat sizi tanıyamadığım için bağışlayın, Bilginizi biraz daha açın,resmi yollardan bilgiye sahipseniz varsa kopi, yoksa yılı,mıntıkası bellidir. Lakaplarını ,soyadlarını, Tut’ içerisi mi, çevresi mi, kesinlikle dikkate alacağım,sizin bilgileriniz gibi, diğer kişilerinde tüm bilgilerini değerlendireceğim.
      mahmutarslantas@gmail.com adresinden direk bana yada Tuthaber aracılığıyla ulaşa bilirsin.
      Selamlar.

  2. Ali Haydar savıcı diyorki:

    18 mart şehitleri anma günü için yazdınız köşe yazısı için teşekkürler. Ama bazı eksik bilgiler var ben Kösebekir Şeyhali nin torunuyum dedemde İstiklal gazisi Ali çavuş gibi(yapıcı) dedemin 2 kardeşi de Çanakkale şehidi birini bulmuşsunuz Bekir oğlu mehmet yani Kösebekir oğlu hacı muhammed bide Kösebekir oğlu Hacı mustafa var dedem Kösebekir Şeyhali tut ilçesinin 2 Gazi’sinden biri lütfen bu bilgileri göz ardı etmeyin ilçemiz için önem taşıyan 2 kişiden biri ve iki amcam var. Kösebekir Şeyhali nin torunu Ali Haydar Savıcı

    iPhone’umdan gönderildi