Son Dakika Haberler

TUTLU KADIN ÇİFTÇİLER SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİYOR

TUTLU KADIN ÇİFTÇİLER SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİYOR
Okunma : 1.495 Kere okundu Yorum Yap

İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sürdürülebilir yaşam, verimli ve temiz toprak için Solucan Gübresi üretimini Tut’ta yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Tut ilçesi, Adıyaman sınırları içerisinde organik tarımın yoğun yapıldığı bir ilçe olarak ön plana çıkarken tarımsal modeline uygun olan solucan gübresi son yıllarda ülkemiz genelinde yaygın olarak üretilmeye ve kullanılmaya başlandı. Vermikompost adı da verilen Solucan Gübresi, çeşitli organik atıkların bazı toprak solucanları tarafından sindirilmeleri sırasında kompostlaştırılması sonucu elde edilen ve tarımsal endüstride organik gübre ve toprak düzenleyici olarak kullanılan bir ürün.

Solucan gübresi üretiminde örnek çalışmaları olan Kayseri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler neticesinde Tut ilçesinden 2 kadın çiftçiye uygulamalı eğitim verildi. Tut Kaymakamı Mehmet Aksu’nun da destekleriyle Kayseri’de solucan gübresi üretimi konusunda eğitim gören kadın girişimciler 3000 solucan ile deneme üretimine geçti.

Eğitilmiş, özgüveni arttırılmış ve yeni üretim teknikleri öğretilmiş kadın üreticiler ürettikleri gübre ile kendi bahçelerinde organik gübre kullanarak diğer kadın üreticilere bu gübrenin üretimi ve faydaları konusunda örnek teşkil edecekler.Solucan sayısındaki artışla beraber yeni yaşam alanları oluşturulması ve kapasite artırımı için kadın girişimcilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ nın hibe programlarından ve KOSGEB projelerinden desteklenmeleri sağlanacak.