Son Dakika Haberler

TUT DUTU COĞRAFİ İŞARETİ ALDİ

TUT DUTU COĞRAFİ  İŞARETİ ALDİ
Okunma : 619 Kere okundu Yorum Yap

    

Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonrası Tut Dutu coğrafi işaret aldı.

Tut İlçe Tarım Müdürlüğü’nün çalışmaları neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurunun süreçleri tamamlanarak tescillendi.

Alınan coğrafi işaretle ilgili açıklama yapan Tut Kaymakamı Muhammet Tugay ,

Yeşillikler Beldesi Tut ilcemizin adını Dut meyvesinden alan Tut ilcemizin artık cografi işaretli ürünü var .Dut ağacından elde edilen Dut Meyvesi Geleneksel yöntemlerle Mayıs ve haziran aylarinda hasadı yapılarak işlenip hazır hale gelen Dut Meyvesi asırlardır sevilerek tüketilen bir şifa deposu olan Dut meyvesi ilçemizin geleneksel ürünüdür
18.09.2019 yapılan başvuru sonucunda 30.11.2020 tarihinde tescilendi ilçemizin bir değeri olarak tescil edildi Hayırlı uğurlu olsun” dedi

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?

Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır. 

Mahreç işareti 
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir. Hammaddesi veya üretim, işleme aşamalarından bir tanesi yörede gerçekleşen bir ürün mahreç işareti olarak tescillendiğinde diğer üretim ve işleme aşamaları kaynaklandığı yöre dışında da gerçekleştirilebilir.