Son Dakika Haberler

MÜDÜR KUTLU, DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

MÜDÜR KUTLU, DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI
Okunma : 1.306 Kere okundu Yorum Yap

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Dr.H.Mustafa KUTLU,1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü ile ilgili bir açıklama yaptı.

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Dr.H.Mustafa KUTLU;

“21.Yüzyılda ön plana çıkan en önemli demografik olgulardan birisi nüfusumuzun yaşlanmasıdır. Dünyada insanlar daha uzun yaşamakta, doğum oranları azalmakta ve yaşlı nüfus sayısal olarak artmaktadır. Yaşlı nüfus artış hızına paralel olarak yaşlılık ve yaşlı sağlığı konularında farkındalık yaratmak amacıyla tüm dünyada1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü olarak anılmaktadır.

Ülkemizde yaşlı nüfus 2014 yılında 6 milyon olup 65 yaş üzeri nüfusun toplam nüfus içindeki oranı %8 olmuştur. Yaşlı nüfus oranının 2023 yılında %10,2’ye, 2050 yılında ise %20,8’e yükseleceği öngörülmektedir. Yaşlılarımızın toplumsal yaşama aktif olarak katılmalarını, sosyal, kültürel ve ekonomik haklara sahip ve kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamak, kişi, kurum ve devlet olarak öncelikli görevimizdir.

Nüfusun yaşlanması sağlıktan sosyal güvenliğe, çevreye, iş olanaklarına, sosyal kültürel faaliyetlere ve aile hayatına kadar toplumun tüm yönlerini etkilemektedir. İnsanlarda görülen pek çok hastalığın ilerleyen yaşla birlikte arttığı bilinmektedir. Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için bu sağlık sorunlarından korunmak gereklidir.

Korunmak için başlıca üç ilke;

  •   Yeterli ve dengeli beslenme
  •   Doğru fiziksel aktivite ve egzersiz yapma
  •   Alkol ve sigara kullanımından uzak durma,

Kısaca “sağlıklı yaşam ilkeleri” olarak bilinen bu kurallara uyulması durumunda yaşlanma ile ortaya çıkabilecek olan önemli sağlık sorunlarından başarılı şekilde korunmak mümkündür Ancak çok erken dönemlerden itibaren sağlıklı bir yaşam sürdürüldüğünde SAĞLIKLI YAŞLANMADAN söz edilebilir! Sağlıklı yaşlanma için kuşaklar arası dayanışma önemlidir. Yaşlılara bugün gösterilecek sevgi ve saygı, gelecek kaygılarımızı azaltacak, hangi yaşta olursa olsun, tüm bireylerin yaşama güvenle bakmalarını sağlayacaktır. Yaşlılarımız dün ile bugün arasında köprü kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi yarınlara taşımamızı sağlayan en değerli varlıklarımızdır. Sosyal hayattan uzak, tüm yaşam bağları biyolojik fonksiyonlarıyla sınırlı olan yaşlılarımızı toplumsal hayata kazandırmanın, onların bilgi ve birikimlerinden faydalanmanın ve kaliteli bir yaşlılık dönemi geçirmelerini sağlamak hepimizin en kutsal görevidir.

Bu duygularla tüm büyüklerimizin “1 EKİM DÜNYA YAŞLILAR GÜNÜ” nü kutluyor, sağlıklı ve mutlu günler temenni ediyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz”dedi.