Son Dakika Haberler

KUTLU’DAN DÜNYA KANSER GÜNÜ AÇIKLAMASI

KUTLU’DAN DÜNYA KANSER GÜNÜ AÇIKLAMASI
Okunma : 1.199 Kere okundu Yorum Yap

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Dr.H.Mustafa Kutlu,4 Şubat Dünya Kanser Günü sebebiyle bir açıklama yaptı.

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Dr.H.Mustafa Kutlu;

“Kanser; anormal vücut hücrelerinin başıboş kontrolsüz bir şekilde üremeleri ile meydana gelen bir çeşit hastalıktır. Sigara ve kimyasal maddeler, radyasyon, virüsler gibi çevresel nedenlerle, hormonal nedenler, bağışıklık bozuklukları, kalıtsal mutasyonlar ve diğer genetik nedenler kanserin oluşumunda rol oynar.

Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı problemidir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Ülke genelinde yılda yaklaşık 170.000 kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmektedir. Bölge yada şehirlerimiz arasında kanser sıklığı açısından anlamlı farklılıklar yoktur. Bununla beraber, ülkemizdeki kanserlerin önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir.

Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun % 90-95’inden sorumludur. Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azaltır. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süremizi uzatabiliriz.

İlimizde yürütülmekte olan toplum tabanlı kanser taramaları(Mamografi,HPV,GGK)na yönelik;Adıyaman ili genelinde 2015 yılında KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) ,TSM  ve ASM’lerde tarama programları kapsamında;

2544 kişiye Mamografi çekilmiştir şüpheli bulunan 123 kişi bir üst basamağa sevk edilmiş, 1833 kişiye GGK Testi yapılmıştır şüpheli bulunan 64  kişi bir üst basamağa sevk edilmiş, 5778 kadına HPV-DNA testi yapılmış olup şüpheli bulunan 105 kişi  takip ve tedavilerinin yapılması amacıyla bir üst kuruma yönlendirilerek  takipleri yapılmıştır”dedi.