Son Dakika Haberler

KUTLU, OKUL AŞILARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

KUTLU, OKUL AŞILARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
Okunma : 1.356 Kere okundu Yorum Yap

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Dr.H.Mustafa Kutlu,Ulusal Çocukluk Dönemi Aşılama Takvimi ile ilgili açıklama yaptı.

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü Dr.H.Mustafa Kutlu;

Aşılama Takvimimize göre  İlkokul 1.sınıflara KKK dediğimiz Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak  aşısı ve Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Polio hastalıklarına yönelik aşılarının bulunduğu DaBT-İPA aşısı ile Ortaokul 4.sınıflara (İlköğretim 8.sınıflar) Td dediğimiz Erişkin Tipi Difteri ve Tetanoz aşısı, okul aşıları Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğünün işbirliği ile uygulanacaktır.

Aşı uygulamaları aşağıdaki aşı uygulama tablosuna göre yapılacaktır.

Sınıf Yapılacak Aşılar Aşı Uyg.Dozu / Uygulama Yeri
Ana Sınıfı

48-66 aylık çocuklara

KKK

(Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak) Aşısı

0.5 cc.Deltoid Bölgeye  S.C.

(Deri altı) Sol  Kola

İlköğretim 1.Sınıf

 

KKK

(Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak) Aşısı

0.5 cc. Deltoid Bölgeye  S.C.

(Deri altı) Sol  Kola

Önceki yıllarda

Ana sınıfı veyaAnaokulunda

KKK Aşısı yapılmamış çocuklara

DaBT-İPA (Dörtlü Kombine Aşı)

(Boğmaca+ Difteri+Tetanos+ Çocuk Felci)  Aşısı

0.5 cc. Deltoid Bölgeye  İ.M. (Kas içi) Sağ  Kola
İlköğretim 8.Sınıf Td (Erişkin Tip Difteri+Tetanos) Aşısı  

0.5  cc Deltoid Kasa İ.M.

(Kas içi) Sol Kola

 

 

 

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nde 2005 yılından bu yana çeşitli ülkelerde  kızamık salgınları yaşanması ve ülkemizin bulunduğu konum ve günümüzde artan sınır hareketleri nedeniyle yurt dışından gelecek vakalar yönünden risk altında bulunması nedeniyle Türkiye Halk Sağlığı Kurumumuzda kurulan ve düzenli olarak toplanan Kızamık Bilimsel Danışma Kurulunun aldığı kararlar doğrultusunda çocuklarımızın sağlığı için risk grubu kabul edilen  anasınıfı öğrencilerine de KKK aşısı yapılmaktadır. Anasınıflarında olan  48-66 ay arasındaki çocuklara uygulanmaktadır. KKK aşısı uygulanmayan çocuklara ilkokul 1. Sınıfa başladıklarında Ulusal Bağışıklama Programındaki uygulanması gereken KKK aşısı uygulanacaktır.

Aşılama hizmetlerinde asıl amaç toplumda özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile korunabilir hastalıkların ortaya çıkmasını engellemek dolayısıyla bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir.

Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar,  hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur. Sonuçta da sağlıklı toplumlar nesiller gelişir. Aşılanma her çocuğun hakkıdır”dedi.