Son Dakika Haberler

GEL GİT

GEL GİT
Okunma : 1.817 Kere okundu Yorum Yap
O akşam, bir ceylan gibi uysal ve duygusal kucağıma burkuldu, saçlarını okşattı ve uyudu. Aynen bebekliğinde olduğu gibi. Saçlarını at kuyruğu yaptım bazende parmaklarımı bir tarak gibi kullanıp, tarayıp saçlarında gezdirdim.Döndü sarıldı, döndü dokundu. Sabah kızımla vedalaştık. Demirden kafes de büyük ırmaklar üzerinden, büyük şehirler  geçtim. 
GEL GİT 
Kumdan tarlalar gördüm, ekilmemişti. 
GEL GİT
Limandan demir alan feribot, kanalda suları aralayıp, ilerlerken uçsuz bucaksız kuzey denizi, soğuk sularını dizginlemiş, dev dalgaları ise sinmiş, güneşli ve aydınlık bir gündü. Görüş alan en uzak mesafelere biraz  daha yaklaşınca, Tarbız edilmiş bu kumdan tarlaları, yüzlerce rüzgar enerjileri bekliyordu. Ancak   seçe bildim.   Denizin ortasında bir vaha! gibi meğer deniz çekilmiş henüz geri yükselmemişti.
GEL GİT
Nihayet Kuzey Frisian adalarını oluşturan Norderney  adasına vardım.
Batısı Nidereland (Holland) ve birleşik krallıklar (UK) kuzeyi ise Danimark, Norwegen bir zamanlar Wikinglerin hakim olduğu kıyılar.
GEL GİT
Firsian adaları 2009 da UNİCEF tarafından dünya mirası listesine girmiş, çok rüzgar alan, kuzey denizinde, en yogun günde iki defa GEL GİT olayının yaşandığı, milyonlarca deniz canlısını barındıran, adalar da çekilen suların bıraktığı kumlarda m2’de elli adet solucan, her  birisi yılda 25 Kg. kum tüketerek balçıklı bölgeyi, milyonlarca göçmen kuşlara yem olan, bu solucanları ise kuşlar temizlemektedir.12 bin canlı türünü barındırdığı eşsiz tabiatı ve tabiat olayları ile araç girmeyen, sörf ve her türlü aktifenin yapıldığı Denizin çekilip, yükseldiği yani GEL(med) GİT(Cezir) olaylarını yaşayıp şahit olurken, kıyıları döven deniz dalgaları, camdan odama fısıldıyordu.
GEL GİT.
Bilgi Notu;
Bilindiği gibi cisimler, bir birilerini belli bir güçle çekerler. Birer gök cisimleri olan, ay ve güneş sistemlerinin, diğer bir cisim olan okyanuslara uyguladığı kütle çekim gücüne bağlı olarak su seviyesinde meydana gelen yükselme(Med veya Gel)  ve alçalmasına(Cezir veya Git) denilmektedir.
Mahmut Arslantaş
09.05.2018/ Norderney/ de.