Son Dakika Haberler

GAZETECİ-YAZAR KEMAL ÖNER TUT İLÇESİNİ YAZDI

GAZETECİ-YAZAR KEMAL ÖNER TUT İLÇESİNİ YAZDI
Okunma : 1.783 Kere okundu Yorum Yap
 Adıyaman İline 55 km. yeşillikler arasında bir ilçedir Tut. Suyu güzel, havası güzel, insanları güzel, dutu güzel, dut pekmezi, tut pestili, tut kurusu daha çok sayamayacağımız kadar güzeldir. Düşünüyorum da bir ilçede bir yaşam yerinde daha ne olmalı. Bölgemiz de hava sporlarının yapıldığı tek yer Yamaç Paraşütünün yapıldığı tek bölge ve tek mekan. Çok güzel sağlıklı olduğu kadar uygun doğa yapısına sahiptir. Bu İlçemizde geçtiğimiz AĞUSTOS Ayının Başlarında düzenlenecek olan TUT Festivali Hava sporları etkinlikleri kapsamında yamaç paraşütleri uçuşları iptal edildi tabii ki iptal ediliş nedeni o günlerdeki Ülkemizde yaşanan maalesef terör olaylarının artması o kapsamda ise teröristlerin kurşunlarından Şehit düşen güvenlik güçlerimizin ülkemizdeki vatandaşlarımızın  yüreğine düşürdüğü acılardı. İnşallah Ülkemizi acılara sokan bu terör olayları bir an önce durur, Başta teröristler silahları bırakır siyasi mücadeleleri ne ise o kapsamda mücadelelerini konuşarak çözmeye kalkarlar, devlette gereken adımları atar bir an önce bu akan kan durur tüm haklımızın beklentileri bu yönde. Adıyaman-Merkezden Tut ilçesine giden üç yol var.

İlçe ile Adıyaman-Merkez arasında çalışan yolcu taşıyan Minibüsler Tut – Gölbaşı – Adıyaman Karayolunu kullanıyorlar, bir diğeri Adıyaman Tut – Duru kaynak – Gürlevik -Şerefli -Bayıl köyü güzergâhından giden bir yol. Bu yolu da Yayla Tur diye yolcu taşıyan minibüsler kullanıyor. Bu hat üzerinden Adıyaman’a ulaşmaya çalışıyorlar. Tabii ki bu Duru kaynak şerefli yayla turun Tut İlçesi, Adıyaman Merkez Çimento fabrikası yanından Yaylımlı üzerinden bir yol var bu yol da Tut İlçesine kadar bir çok köyden geçiyor. Bu yolu onlarca küçük araçta kullanmak zorunda çünkü köylerde var o güzergâhta. Anlayacağınız Tut’u Adıyaman’a bağlayan yollar bir çok köyü hem Adıyaman’a hem de Tut İlçesine bağlıyor. Bu yolları çok iyi biliyorum ve zaman zaman bu yolları bazı nedenlerden dolayı da kullandım. En son olarak Tut İlçesinde düzenlenen Geçen yıl hava sporları yamaç paraşütü şenliklerine gittim.

Tut İlçesine giderken Duru kaynak Şerefli köyleri üzerinden Tut’a ulaştık diyelim. Yol demeye bin şahit gerekti derler ya şahide gerek yok zaten yol orda. Bizim o günlerde gidip gördüğümüz yol hala öyle olduğunu bana  o yolu kullanan olarca sürücü   her daim söylüyor. Yani Kaderine terk edilmiş TUT İlçesi diye bilmek için çok neden var o nedenlerden hemen hemen hiç bir çözülmemiş. Durukaynak üzerinden Adıyaman Merkeze gelen yol hala çok kötü bozuk çukurlar, çökmüş şekilde olduğunu bana gelen bilgiler arasında diğer yol da öyleydi sanki patika eşik çökük çukurlar oluşmuş Tut – Yaylımlı arasını sordum bazı kişilere hocam o yol daha kötü dedi.

Ya düşündüm nerde bu devletin yöneticileri İl Özel İdare Genel Sekreteri ne yapıyor? Sanırım yıllarca yatıyor uyuyor hala o şirin uykuya doymamış olacak ki ciddi anlamda bu köy yollarında çalışmalar yapmıyorlar yapsalar da göz boyama işlerle vatandaşı oyalıyorlar benim gözlemlerim bu. İtiraz edebilirler ancak etseler de halkın bakışı da bu yönde.

Bu şirin İlçede kaymakam var, Adıyaman’da Valilik var, İl Özel İdaresi var köylere hizmet götürme birliği var neredeler… bu yolları görmezler mi bırakın köyleri, kaderine  terk ettiğiniz güzel bir ilçe var. Bu İlçe niçin terk edilmiş kaderine bırakılmış. Atıl bir İlçe halinde bu İlçenin Adını dünya duymuş tut ürünlerinden dolayı ancak hala bizim idareciler orayı görmemezlikten geliyorlar.

Bakın bu yazdığım konulara itiraz edenler olacak canları sıkılanlar olacak beyler hiç üzülmeyin bu böyle. Doğru söylemekse ben doğruları söylüyorum çalışın yapın o zamanda doğruları yazayım konuşayım.

Valla ben bu kanıdayım eğer yalanım varsa yetkililer gelsin gidelim görelim. Tut İlçesinde kiminle sohbet edersek ki bir söyleyip bin ah işitiriz.

Ben kimlerle konuşup sohbet ettim ise herkes bu sahipsizlikten yakındı. Minibüs şoförleri özel aracı olan vatandaşlar hatta olmayanlarda:Abi bizim yollarımızı kim yapacak bari sizler bir ilgilenin, dile getirin gördünüz dediler. Gerçekten de Tut İlçesi terk edilmiş.

Gölbaşı Üzerinden gelen yolda hala bitmedi ancak o yolda az da olsa çalışmalar var diğer her iki yollarda hiçbir ilerleme yok Diğer her iki güzergâh üzerinde bulunan köylerin anası ağlıyor geçen araçların savurduğu toz bulutları nedeniyle meyve sebzeler üzerine o toz bulutları iniyor o meyvelerin halini bir düşünün.

Tut İlçesine giden o tozlu çöken yolları, İnşallah yetkililerimiz konuyla ilgilenirler. Yazık bu halka bakın yetmişin üzerinde paraşütçü gelmişti bu ilçeye. Bu İlçeyi doğa turizmine kazandırmayı düşünmüyorlar. Olmaz beyler olmaz, böyle bu halde bir İlçeye kimse gelmez. Sizler önce ilçenin yollarını yapın ilçeyi ilçe görünümüne getirin. Bir yerleşim yerinde 3-5 kamu binasının olmasıyla bu yerleşim yeri şehir olamaz. Öncelikle bir yerleşim yerinin ulaşımı güzel olmalıdır.  Tut İlçesi Köy görünümünden kurtarılmalıdır. Bakın bu ilçe adını şifa kaynağı Allahın insanlara faydalı kıldığı bir meyveden alıyor. Gerçekten bu nimet her yerde yok.

Ülkemizde bu güzel Tut meyvesi marka olmuş dut meyvesinin hatırı için de olsa Tut ilçesine sahip çıkılması gerekir. Öyle ümit ediyorum ki İlgili yetkili yatırımcı kurum ve kuruluşlar Bu Şirin güzel İlçemiz Tut’u biran önce hatırlarlar…

Kemal ÖNER
k.oner@hotmail.com