Son Dakika Haberler

FAHRETTİN ÇELİK TUT İLÇEMİZİ KÖŞESİNE TAŞIDI

FAHRETTİN ÇELİK TUT İLÇEMİZİ KÖŞESİNE TAŞIDI
Okunma : 1.478 Kere okundu Yorum Yap

Samsat Haber Genel Yayın Yönetmeni Fahrettin Çelik ilçemizi anlattı

Adıyaman’ın Tut ilçesi saklanmış cennetten bir köşe…

 

Gizemli Tut ilçesini görmeyen, Adıyaman’ı gördüğünü sanmasın.

Yeşillikler içinde, yaz aylarında bile serin ama sıcak insanların yaşadığı, buram buram tarih kokan, sevginin hüküm sürdüğü, dağlar arasında gizlenmiş şirin ilçemizdir Tut…

Bu şirin ilçemiz 1954 yılına kadar köy ve 1990 yılına kadar da Nahiye olarak kalmışsa da bölgedeki tarihi yapılar, kervan yolları, mağara ve köprüler, bölgedeki mezarlar buranın önemli bir merkez olduğuna işarettir.

1634 tarihinde yapılmış bir Osmanlı eseri olan Ulu Cami ve tek şerefeli minaresi günümüze kadar ulaşmayı başarmış harika bir eserdir.

1630 tarihinde yapıldığı tahmin edilen Salah Cami, Babil Krallığı zamanında yapıldığı tahmin edilen Mihri Babil Kalesi, Malkayısı, Memekli Mağara, Geyik Mağarası, Tum Tumu Mağara, Şovak Köprüsü, Vijne Köprüsü görülmeye değer tarihi yerlerdir.

Zey köyümüzde türbesi bulunan Abdurrahman Erzincani’nin oğlu Mehmet’e ait olduğu belirtilen ve halk arasında Şeyh Ala Baba denilen zatın türbesi vatandaşların yoğun olarak ziyaret ettiği mekanlardan biridir.

Dünyadaki hiç bir yerinde, Tut ilçemizde yetişen tutun tadını bulamazsınız. Tuttan elde edilen pekmezin tadı bütün ilçeye yansımış olacak ki, burada yaşayan bütün insanların yüzü güleçtir. Buraya gelen misafirlerin yüzlerinde de mutluluk ışıltılarını görürsünüz.

Tut’a bir Kaymakam gelecek ve bu kaymakamın soyadı da Mut olacak. Bu ahengi, uyumu, güzelliği görüyor musunuz.

Sayın Kaymakamımızın yüzündeki ışıltı, Tut’un gelişmesine olan katkı ve heyecanı, vatandaşlar ile olan sıcak diyalogu takdir edilmeye değer…

Ya Belediye Başkanı Cemal Avcı…

Geldiği makamın kişiliğinden zerre kadar bir şey alamadığını, mütevazi ve olgun duruşu ile insana güven veren duruşu alkışlanacak bir durum.

 

Kente rutin çalışmalar ve projelerle hizmet etmenin yanında bir kimlik kazandırma gayreti ufkunun genişliğini gösteriyor.

 

Tut’un bütün güzelliklerini bir bütün olarak seyretmek isterseniz; Onun da çaresi bulunmuş. Yamaç paraşütü ile Tut semalarında uçarak, kendinizi özgür hissedecek, Tut ve civarını bir bütün olarak, tepeden seyredebileceksiniz.

 

Bundan korkuyorsanız, dağ keçilerinin sizi uzaktan uzağa seyrettiği, bir yanınızda doğal şelaleyi seyredip, bir yandan paraşüt uçuşlarını seyredip, bin 750 rakımda dağ evlerinde misafir kalabilirsiniz.

 

Yeşillikler diyarı Tut ilçemiz işte böyle bir ilçe…

 

Selam ve dua ile…

 

 

Fahrettin Çelik

samsattema@hotmail.com

www.samsathaber.com