Son Dakika Haberler

DR. MUSTAFA KUTLU’DAN BAYRAMDA BESLENME ÖNERİLERİ

DR. MUSTAFA KUTLU’DAN BAYRAMDA BESLENME ÖNERİLERİ
Okunma : 1.376 Kere okundu Yorum Yap

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü  Dr. H. Mustafa KUTLU bayram da beslenme konusunda açıklama yaptı.

Adıyaman Halk Sağlığı Müdürü  Dr. H. Mustafa KUTLU ;

Bu yıl ki ramazan ayının sonuna geldik. Oruçlu geçen günlerdeki beslenme alışkanlığından normale dönerken nelere dikkat etmelidir?  Ramazan sürecinde alışılan iftar ve sahur beslenme programından normal beslenme sürecine geçerken başta metabolizmadaki değişikliklerin dikkate alınması gerekir.

Beslenme alışkanlıklarına bağlı sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için bazı hususlara uyulması gerekiyor.  Ramazan ayı boyunca öğün sayısının ikiye düşmesi, uzun süreli açlık nedeniyle besin tüketimin fazla veya az olması sonucu oluşan dengesiz beslenmeden dolayı vücutta kıtlık mekanizması gelişir ve metabolizma yavaşlar. Metabolizmayı hızlandırmak için,  iki öğün alışkanlığını devam ettirmemek, üç ana iki ara öğün düzenine hızlıca dönmek önemlidir.

Bayram süresince besin tüketiminin fazla oluşu vücuttaki yağların ve dolayısıyla kilonun artışına sebep olur. Vücut kıtlık mekanizması geliştirmişken tüketilen besinleri depolama yoluna gider. Bu durumu önlemek ve metabolizmayı hızlandırmak için öğün sayısını düzenlemek ve bol sıvı tüketmek çok önemlidir. Bu sayede metabolizma hızlanır ve vücutta kan şekeri dengesi sağlanır, dolayısıyla kilo alımı engellenmiş olur. Metabolizmanın hızlanması için ramazan dönemindeki hareketsizliğin terk edilmesi, günlük veya günaşırı 30-45 dakikalık egzersizlere başlanması önemlidir. Ramazan ayında yavaşlayan metabolizmamız sonucunda enerjisi yüksek besinlerin tüketim miktarı iyi ayarlanmazsa vücudumuz bu besinleri harcayamayarak yağa dönüştürecektir.

Ramazan Bayramında ve sonrasında sağlıklı beslenmek için yapmamız gerekenler şunlardır;

  • 4 ana besin grubu olan süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kuru baklagiller grubu, sebze ve meyve grubu ile ekmek ve tahıllar grubundan yeterli ve dengeli beslenilmelidir.
  • Gün içinde en az 3 ana 3 ara öğün beslenerek metabolizma hızlandırılmalıdır.
  • Ramazan ayında ki beslenme tarzımızdan normal beslenme şekline geçişte bazı sindirim problemleri yaratacağından ilk gün hafif ve bedeninizi alıştırarak yemek yemelisiniz. Peynir yumurta zeytin söğüş domates salatalık kahvaltı açısından iyi bir seçim olacaktır. Kızartma, pasta-börek gibi besinlerden ve gün içinde tatlı tüketileceği varsayılarak bal-reçel-pekmez gibi şekerli besinlerden uzak durulmalıdır.
  • Besinler iyi çiğnenmeli ve yavaş yenilmelidir.
  • Yaz sıcaklıkları göz önünde bulundurularak su ve sıvı tüketimi artırılmalıdır, kola gazoz gibi gazlı içeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır
  • Bayram ziyaretlerinde yapılan ikramların hepsi tüketilmemeli veya ikramlardan hafif olanı tercih edilmelidir.
  • Özellikle çocukların aşırı şeker ve çikolata tüketmesi engellenmelidir. Diş çürüklerinin oluşmaması için şekerli besinler tüketildikten sonra dişler fırçalanmalıdır.
  • Çay-kahve gibi kafein içeriği yüksek olan içeceklerin aşırı derecede tüketilmemelidir. Özellikle kalp hastalığı ve yüksek tansiyon gibi problemleri olan yaşlı bireylerin günde 2 fincandan fazla tüketmesi önlenmelidir.
  • Diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar ile; diyete bağlı bir hastalığı olanların bayram süresince de beslenme programlarına tam uymaları sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki sağlıklı bir hayat için, sağlıklı beslenmek şart.

Bayramın sağlık ve neşe ile geçmesi dileğiyle, hayırlı bayramlar..

 

 

Dr. H. Mustafa KUTLU

Halk Sağlığı Müdürü