Son Dakika Haberler

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİ TARTIŞTI

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİNİ TARTIŞTI
Okunma : 1.095 Kere okundu Yorum Yap

Adıyaman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 4. Sınıf öğrencilerinin Yrd. Doç. Dr. Nazif Çetin koordinatörlüğünde hazırlamış olduğu “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” Tartıştı

 

Adıyaman Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü 4. Sınıf öğrencilerinin Yrd. Doç. Dr. Nazif Çetin koordinatörlüğünde hazırlamış olduğu “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri” Münazara Programı Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Seyit Temir, Teknik Bilimler MYO Müdürü Doç. Dr. Murat Aydın, Sosyal Bilimler MYO Müdürü Mehmet Yıldız, Akademik ve İdari personel ve öğrencilerden oluşan kalabalık bir izleyici topluluğunun katılımıyla Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşti.
Münazara programı, saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Üniversitemizin Sayın Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’nün açılış konuşmasıyla başladı. Gönüllü Hocamız programda yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bizler kendi dedelerimizi unutmuşuz ya da bizlere unutturdular. Eğer zaman zaman hoşgörülü ve iyilik yapma duygularımız ağır basıyorsa unutulmamalıdır ki bu genlerimizdendir. Zira bizler dedelerimizin genlerini taşıyoruz. Onların yaşadığı ve yaşatmak istediği Güzel Ahlak ve iyiliklere dair ne kadar güzel şey varsa bunları bizler halen genlerimizde taşıyoruz. Komşudan biraz fazla ses geliyor göze hoş görünüyor diye yanlış tercihlerde bulunmamalıyız. Avrupa’da var olan kültür ve Ahlak Kimliğimize ve yapımıza uymuyor. Bizler asimile olmadan onların içinde olamayız. Asıl bizler dedelerimizi keşfetmeliyiz ve yaşamalıyız. Onların bizim dedelerimizin anlayışına ihtiyacı var. Kendi medeniyetimizden devam edeceğiz. Dünyayı sömürmeye odaklanmış bir toplum maalesef müzik, sinema ve kitapları ile toplumumuzu uyutuyorlar. Bizden yardım isteyen ve bize muhtaç olanlara yardımcı olmak dedelerimizden bizlere mirastır. Bunun en bariz örneği hemen yanı başımızdaki Suriyeli kardeşlerimizdir. Başka toplumlarda bu anlayış yoktur. Dedelerimize dönmemiz lazım. Birilerinin kafesindeyiz uyuşmak hoşumuza gidiyor. Bizim genlerimizde farklı şeyler var. Biz uyuşmayı hak etmiyoruz. Avrupa Birliği ekonomi üzerine kurulmuştur. Vaktimizi boşa harcamayalım öğrencilerimizin kendi aralarında gerçekleştirdiği münazarayı hazırlayan Yrd. Doç. Dr. Nazif Çetin hocamıza ve değerli öğrencilerimize teşekkür ediyorum” diyerek münazaranın öğrenciler açısından olumlu geçmesini temenni etti.
Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyit Temirise yaptığı konuşmada, “Türkiye’de uzun yıllardır en çok konuşulup tartışılan ve Türkiye’nin gündemi olmaktan hiç düşmeyen Avrupa Birliği’ne tam üyeliğin gençlerimiz tarafından bu boyutlarda konuşulması ve tartışılması, hepsinden önemlisi anlaşılması Türkiye açısından oldukça önemlidir. Böylesine önemli bir konuda hazırlanan münazara programı dolayısıyla Yrd. Doç. Dr. Nazif Çetin hocamıza ve değerli öğrencilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Münazara konuları; Milli Gelir Politikaları, istihdam ve işsizlik, teknolojik gelişmeler ve dijital Yenilikler, siyasal entegrasyon ve müzakere süreci, beşeri sermaye ve yetişkin iş gücü ile sosyo-kültürel yapı ve dini farklılıklar olmak üzere altı başlıkta ele alınarak tartışıldı.
Yrd. Doç. Dr. Nazif Çetin münazara programının kapanışında yaptığı konuşmada, “Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri, hem pozitif hem de negatif yönüyle ele alınmalıdır. Kendi kültürel değerlerimizle, örf ve adetlerimizle asimile olmadan tam üye olmak için çabalamalıyız. Bize karşı Avrupa Birliğinde tabi ki marjinal guruplar vardır, olacaktır da. Biz bu konuda kendi içimizde bir birlik sağlamış değiliz ki dışarıdaki farklı düşünceleri yadırgayalım. En yüksek gelir oranı ve en düşük gelir oranına sahip ülkeleri AB içinde görmekteyiz ama AB ortalamalarına bakmak durumundayız” diyerek münazara esnasında sergiledikleri performans dolayısıyla öğrencilerine teşekkür etti.
Münazara programına pozitif ve negatif değerlendirmeleriyle katılan ve süreci tartışan öğrencielere katılım belgelerini Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü takdim etti.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyit Temir, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü’ye katılım ve destekleri dolayısıyla teşekkür plaketi taktim etti.
Münazara Programı, İktisat Bölümü 4. Sınıf öğrencilerimizin Yrd. Doç. Dr. Nazif Çetin’e takdim ettiği teşekkür plaketinin ardından sona erdi.