Son Dakika Haberler

G20 ve Türkiye

G20 ve Türkiye
Okunma : 2.471 Kere okundu Yorum Yap

Bu yıl dönem başkanlığını ve organisazyonu Türkiye’nin üstlendiği G20 zirvesini tarihsel süreç ve Türkiye zirvesiyle ilgili bir içerik yazısı olacaktır.

İlk olarak 20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu, dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülkeden ve Avrupa Birliği Komisyonu’ndan oluşuyor. G20 ülkelerini Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arjantin,Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya,Suudi Arabistan, Türkiye ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturuyor.

G20’ye üye 19 ülkenin hepsinin milli geliri dünyada ilk 31’de yer alıyor.Tayvan, İsviçre, Norveç, İran ve Venezüella, ekonomik olarak bazı üyelerden daha büyük olmalarına rağmen G20’de bulunmuyor. Birçok Avrupa Birliği ülkesi de, G20’de bağımsız olarak değil sadece AB Komisyonu olarak temsil ediliyor.

Önceleri, makroekonomi yönetimi, uluslararası ticaret ve gelişmekte olan ülkelerle işbirliği, daha sonraları ise Doğu-Batı ekonomik ilişkileri, enerji ve terör konuları gündemde yerini almıştır.

İstihdam, çevre, suç ve uyuşturucu, insan hakları, bölgesel güvenlik ve silahsızlanma, vb siyasal ve güvenlik içerikli alanlar devreye sokulmuştur. Benzer biçimde, Kara Para Aklama, Nükleer Güvenlik, Uluslararası Organize Suçlar gibi konularda çalışma grupları oluşturulmuştur.

G-20 ilk başta çeşitli bakanlıklar düzeyinde toplantı düzenlemiştir. Kasım 2008 tarihinden itibaren aynı G-8’de olduğu gibi yılın belirli zamanlarında Devlet Başkanlığı düzeyinde toplanmaya başlamıştır.

2015 G-20 Antalya zirvesi, Dünyanın en büyük 20 ekonomisini oluşturan G20 üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı yıllık olağan toplantıların onuncusu. 1 Aralık 2014’te dönem başkanlığını üstlenen Türkiye’nin ev sahipliğinde, 15-16 Kasım tarihlerinde Antalya‘nın Serik ilçesinin Belek mahallesinde düzenlendi.

2015 G-20 zirvesizinin gündemine Suriye İç Savaşı, Avrupa mülteci krizi ve Irak ve Şam İslam Devleti (IŞID) ile mücadele konuları da dâhil edildi.

2014 yılında zirve, Avustralya‘nın dönem başkanlığında Brisbane şehrinde düzenlendi. 1 Aralık 2015’te Türkiye ise dönem başkanlığını Çin‘e devredecek ve 2016 G-20 zirvesineHangzhou şehri ev sahipliği yapacaktır.

 

Dünyanın en büyük 20 ekonomisinin liderlerini bir araya getiren Türkiye G20 Zirvesi’nde; büyüme, yatırımlar, ticaret, istihdam ve rekabetçilik başlıkları altında, reformlar ve küresel durgunluktan çıkışa yönelik stratejiler ele alındı.